9/16/09

EL GRITO & MONTERREY

Vcerejsek se moc nezvrhl, nakonec jsme zustali v klidku doma a popijeli tady a v 11 hodin v noci si pustili televizi, abych videla EL GRITO (pokrik), kdy prezident /nyni Felipe Calderon/ z balkonu vladniho palace vzdava hold hrdinum, diky nimz slavi Mexiko dnes, 16.zari, 199 let nezavislosti. Probihalo to takhle: Prezident prisel s vlajkou na balkon, a hlasite zvolal: VIVA Hidalgo - "slava Hidalgovi" (jeden z tech hrdinu) a cele namesti na to zvolalo: VIVA - "SLAVA"... atd, az se dostali k SLAVA MEXIKU... Je to docela narez.

jelikoz nemam nic popravde pikantniho, pustim se rovnou do predstaveni mesta monterrey. ma oficialne 1,1 milion obyvatel, ale rozlohou je obrovske, vsichni bydli v rodinnych domech, tak je to takove "roztahane". na fotce vidite Huga a me, jak pozujeme se Cerro de la Silla, tedy horou se sedlem, ktera je dominantou a zaroven symbolem mesta. nejvyssi vrchol je ve vysce 1820 m n m (Monterrey je asi 540 m n m, takze aby tam clovek vylezl, musi prekonat asi 1300 m prevyseni... Hugo tam jeste nikdy nebyl, uz mam ale slibeno, ze pujdem. az nebude takovy vedro). vsude okolo jsou dost vysoke hory. prikladam take jednu fotku z Wikipedie, kde je hora lepe videt:)

Yesterday was not so wild in the end. We stayed at home and at 11pm we watched on TV EL GRITO (The Shout) performed by Mr. Felipe Calderon, the president of Mexico. It looks like this: he stands at the balcony of the governmental palace and yells: VIVA Hidalgo (let live Hidalgo / a hero of the fight for independence/ etc... and the crowd answers "VIVA"... it is a homage to the heroes thanx to whom Mexico today, Sept 16, celebrates 199 years of independence. EL GRITO is concluded by shouting "VIVA MEXICO":) It is quite impressive, I must say.

Now I would like to introduce Monterrey shortly, it is a city of about 1,1 million inhabitants, and it is surrounded by mountains. on the pictures you can see SERRO DE LA SILLA, which is a symbol of Monterrey. its highest peak is 1820 m above he sea level. monterrey is about 540 m above the sea level and so you must climb some 1300 meters to get to the top. Hugo has not been there yet but he has promised that we will go (when it is not so hot...). I also upload one pic from wikipedia where you can see the mountain better:)

3 comments:

ich - Danko der Grösste könig Romijë said...

mamo dneska letým na tu maltůůůů... takše očakávejtě pohleda :)
jynak mamo, dyž možou mýt řečtý bochové Olymp, já mamo chlasuju, še romštjí bohové budou bidlet na tejto choře... ;) kdo všechno sy to mislý?

KANDYDÁT NA KOMENTATORA said...

jo a mamo, uš po dvojych komentýřých je asy jasné, kto bude komentátor mjesace, že... NO, KTO JEN TO ASY BUDE ŽE? :D:D:D:D

Maruska said...

Daněško moj, ať sá tji tam lýbý f tej Maltjě ale hlávně tam nezatuhni...
Já si to myzslym a chvaly za skvělý návrh, třpytí sa ako tmaví bratr fe tmje!