10/16/09

Historie Mexika -- Mexican history

Včera jsme byli s Hugem trošku "pařit", studenti ekonomie měli zamluvený moc hezký klub, takže se trochu tancovalo a hezky jsme si to užili. Ještě ale dlužím článek o návštěvě muzea mexické historie, kde jsme byli s Hugem minulou neděli. Muzeum je v centru, nejdřív jsme zašli na "CALLEJON", což je nedělní trh s uměleckými výrobky, jako jsou obrázky, naušnice, šperky... Prostě nejrůznější krásné věcičky. Vyfotili jsme se pro Vás v krásném zrcadle. (1.foto)

Poté jsme již zamířili do muzea, v jehož blízkosti Hugo zapózoval na místě, kde vzniklo na konci 16. století město Monterrey. (2.foto) Poté už následovala samotná návštěva muzea, kde jsme si prohlédli hlavně první část stálé expozice o kulturách, které na nynějším mexickém území existovaly před příchodem Evropanů. Nikdy jsem si neuvědomila, že se kontinent vyvíjel naprosto samostatně a odříznutě a najednou byl vpád Španělů hrozným šokem. Velká část původních obyvatel tehdy velmi rychle vymřela. Z wikipedia jsem připravila menší "výcuc" o dvou zajímavých kulturách: Mayové a Aztékové.


Mayská civilizace vznikla v předkolumbovské Střední Americe. Žili převážně na poloostrově Yucatán, ale také v dnešním Hondurasu, Belize a Guatemale. Měli plně vyvinutý systém písma. Byli také velmi úspěšní v oblasti umění a architektury a měli velmi pokročilý systém matematiky a astronomie. První Mayské osídlení bylo postaveno asi v roce 1800 př. n. l. Stejně jako starověké Řecko, byla Mayská civilizace složena z mnoha na sobě nezávislých městských států. Kolem těchto městských států bylo rozvinuté zemědělství. Nejvýznamnější památky jsou pyramidy, které stavěli v náboženských centrech a paláce, největší byl Cancuén. Mayové měli dlouhé obchodní cesty, obchodovali s mnoha jinými středoamerickými kulturami, jako např. Teotihuacan, Zapotec, a mnoho dalších Archeologové také našli v Chichén Itzá zlato z dnešní Panamy. V 8. a 9. století měla města v jižních nížinách problémy. Ve stejné době přestali Mayové dělat velké památníky a nápisy. Krátce nato města opustili. V současné době si archeologové nejsou jisti, proč se to stalo. Existují různé teorie. Mohly v tom hrát roli např. ekologické faktory. Počátkem 21. století žije v regionu Mezoameriky okolo 6 milionů Mayů. Někteří se téměř integrovali do moderní kultury, která je obklopuje, jiní pokračují ve svých tradicích a často mají jako mateřštinu jeden z mayských jazyků.
Většina Aztécké říše byla v Mexiku. Jejich hlavním městem byl Tenochtitlán, tehdy to bylo jedno z největších měst na světě, a dnes na jeho místě leží Ciudad de México. Jejich jazykem byl Nahuatl. Aztécká kultura byla polygamní. Nejdůležitějšími bohy byli Quetzalcoatl (opeřený had), Huitzilopochtli nebo Tezcatlipoca. Aztékové někdy obětovali, pro potěšení bohů, člověka potěšit své bohy. V letech 1519 a 1521 si španělští conquistadoři vedení Hernánem Cortésem přivlastnili jejich území. Nepodrobili by si je tak snadno, kdyby Aztékové bojovali (oni proti nim bojovat nechtěli, jelikož si mysleli že to jsou bohové). Mnozí Mexičané jsou potomci Aztéků. Lidé stále v Mexiku používají aztécké symboly, Na jejich vlajce je orel na kaktusu a s hadem v ústech, to byl aztécký symbol. Také slovo Mexiko je z aztéčtiny.
Yesterday Hugo and I went to a club to party a bit and we had a good time:) I still owe you an article about our visit to Museum of Mexican History. We went there last Sunday and before we got there we visited a street market in the city centre. You can buy all sorts of pretty things there, mostly artistic goods. Then I took a picture of Hugo standing where the city of Monterrey was in the 16th century set up. And a visit of the museu followed, we payed special attention to the part of the exhibition that tells you about pre-hispanic cultures. I had never realised what a shock it was for this continent to have the Spanish arriving... You can find more about two interesting cultures, Mayas and Aztec people, here:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mayas
http://en.wikipedia.org/wiki/Aztec

2 comments:

Lidecka said...

No to je super, ze si diky tvemu blogisku i rozsirime obzory. Moc pekne, muchas gracias.

mamo udjelej nječo s tým said! said...

hele mamo, a onjy su jako tji majofé a ynkové jako staršý a vísnamnješý neš mi? mamo, co sy vo tom jako mizlýš? ale atj nejsu sklamatý mamo!:D