10/8/09

Real de Catorce II.

Přicházím s druhým článkem o Real de Catorce. Normálně poklidné městečko v horách (více informací v následujícím odstavci, převzato a přeloženo z Wikipedie), kam se dostanete 2,5 km dlouhým tunelem a kde je dle některých lidí zcela speciální energie a duch hor, se v době naší návštěvy proměnilo v poutní místo, slavil se totiž svátek místníh patrona, sv. Františka z Assisi. I tak byla ale návštěva zajímavá a tak přikládám ještě pár fotek… Jak jsme si pochutnávali (na fotce jsem s TAMALES, což je např. sýr nebo fazole zabalené do těsta z kukuřice a udělané v páře, mňamka), procházeli se po horách... No a docela zážitek byla jízda do údolí na druhé straně hory na střeše jeepu. Podívejte se na video:) (natočil Hugo, Maru se zuby nehty držela střechy jeepu...;)


Vesnice Real de Catorce je asi 260 km severozápadně od San Luis Potosi. Je položena ve více než 2743 m. n. m. v horách Sierra de Catorce, které jsou jednou z nejvyšších náhorních plošin v Mexiku. Městečko zde bylo již velmi dávno, ale v roce 1772 zde bylo nalezeno stříbro a v roce 1779 bylo oficiálně založeno. Dříve mívalo toto hornické město až 1 000 obyvatel. Dnes žije především z příjmů turistů. Bylo zde natočeno několik filmů, například s Bradem Pittem.

So Im here w/ 2nd article about the village of Real de Catorce. Normally a very silent peaceful town in the mountains (more info in the following paragraph - source: Wikipedia), which you approach through a 2,5 km long tunnel and where according to some you can feel special energy and a spirit of the mountains, turned during our visit into a very crowded place, due to celebration of the Saint who is the patron of the town, Saint Francis of Assisi. But still it was an interesting visit and so I add a few more photos where you can see how we enjoyed our dishes (In the picture Maru with TAMALES, that is for example cheese or beans with a mixture made of corn wrapped in a corn leaf and made in vzpour) and walked in the mountains... Quite an experience was a ride on the roof of a jeep, check out the video:) (which is made by Hugo, Maru was trying hard not to fall off the roof...;)

The village of Real de Catorce is located 260 km northwest of
San Luis Potosi, Mexico. The village of Real de Catorce sits on the side of a mountain at more than 2.743 meters. It is situated in the Sierra de Catorce Mountain Range, one of the highest plateaus in Mexico, where the summits may extend over 3,000 m. Although the town had been there for many years, silver was discovered in the local mountains in 1772 and a few years later in 1779 the village was officially founded. This once thriving silver mining town presently has a full time population of under 1,000 residents. Today, its main income comes from tourism. Some major movies were filmed here, including one with Brad Pitt.



Zde video:

Here the video:


3 comments:

ich hab' gesagt said...

mamynečka moja, co to djeláte??? jag tak na to kůkám tag yde tocela aj vo živod. okamžytje mamo prestaň použývaťj tento peklný stroj a jesdi yba v normálným autje a to ještje v bespečnostnej sedačke pro djetji.
jo a jymak mamo, tje zdravým z EU! (nesapomenj, že njeco takového jako efropa ještje eksystuje)

Maruska said...

Daněško, djekuji tji sa také starosti vo bezpečnost mamki, ichned sem bistře rozposnala, še mi pýšeš s ÉÚ, pretoše také bészpečnozstné prédpisi sú schopný vimizslit pouze a jedinje tam!

Já chci ale podotknút, že vo vjetším ochrošení bil Maltský čýšník kedi odpovovedel mému Daněškovi Ferkovi že sa nejý enem talýř nebo taxíkár kedi povedal že chce sedumnáct euro nikolif dvanáct! Kdibi ses roshodl, že im ukášeš, akí je Dánko mocný, určitjě bi radši sedjeli na tém do rokliny se řítícým džípu!

Tak to si myzslim. Kto si to ešče myzsli?? ;)

komentátor půlmjesýca said...

mamo, to sy myzli všihnji, co majů aspoňj trochu yntelygence ne? :D
jo a mamo, kto vede v tom komentátorovském bojovy - já nebo tji? nebo ten gdo tu ještje niz nenapsal? :-/ mamo roseknji to ne?